Warmtepompboiler
Een warmtepompboiler is een energiezuinig en milieuvriendelijk toestel dat specifiek is ontworpen om sanitair water te verwarmen. In tegenstelling tot klassieke waterverwarmingssystemen, die volledig afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen of elektriciteit, maakt een warmtepompboiler slechts gedeeltelijk gebruik van elektriciteit. Ongeveer 70% van de benodigde energie wordt onttrokken aan de omgevingslucht. Een geïntegreerde elektrische naverwarming verhoogt de flexibiliteit van het systeem.
Thermische zonnecollectoren
Thermische zonnecollectoren gebruiken zonne-energie om water te verwarmen. We onderscheiden 2 varianten: de vlakke plaat en de vacuümbuis collectoren. In beide opstellingen wordt een water/glycol mengsel doorheen de collectoren gestuurd en door de zon opgewarmd. De warmte wordt afgegeven aan een zonneboiler of beter nog aan een energiemanager. Dit leidt tot aanzienlijke besparingen op uw verbruik.
Geothermische warmtepomp
Een geothermische, of bodem/water, warmtepomp haalt 80% van haar energie uit de bodem middels een horizontaal of verticaal captatienet. Dankzij de stabiele temperatuur van de ondergrond kunnen ze het hele jaar door efficiënt werken. Daarom vormen ze een duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. Bovendien hebben ze geen compressor energie nodig om uw gebouw te koelen in de zomer. Wilt u meer weten over de geothermische warmtepomp? Dan kan u LKB contacteren.
Lucht/water warmtepomp
Een lucht/water warmtepomp haalt dan weer de nodige energie uit de buitenlucht. De installatie is goedkoper dan die andere variant (geothermie) maar de buitentemperatuur varieert continu waardoor haar efficiëntie net iets minder is. In de zomer is er ook compressor energie nodig om te kunnen koelen, maar dat is sinds de invoering van het capaciteitstarief minder een zorg.
Warmtepompen gebruiken natuurlijke energiebronnen zoals de bodem of lucht die uit zichzelf aangevuld worden en zijn dus duurzaam. De rendabiliteit hangt echter in sterke mate af van het temperatuurbereik waarin ze moeten werken. Ze zijn zeer goed inzetbaar bij vloer- of wandverwarming, maar minder bij convectoren of luchtverwarming. Deze technologie is nog volop in ontwikkeling en de nieuwe koudemiddelen bieden bredere toepassingsmogelijkheden, ook voor renovatie.
Duurzaam en milieuvriendelijk.
Lage onderhoudskosten.
Besparing op energie- en gasfactuur.
Optimale werking in combinatie met vloer- of wandverwarming.
Een energiemanager helpt bij de opslag van energie.
Hetzelfde systeem kan gebruikt worden voor verwarming en koeling.